Durant Street, E2

Location:
Properties:
Projects:
Architect:
Duration:
Value:

Durant Street, E2
Adjacent Victorian terraced houses
‘Tandem’ rear extensions and full refurbishments
Architecture for London (AFL)
7 months
£280,000 and £200,000

This project was unusual as the owners of two neighbouring properties joined forces to have building work carried out at the same time to help get planning approval, minimise disruption and save some costs. Get Turner were selected following a joint competitive tender round managed by Architecture for London (AFL).

The terraced cottages were small and quite dark, so adding space and improving the light coming in were priorities. Both sets of clients created larger kitchen/dining rooms, with glass roof lights and large glass doors opening onto their back gardens. Both houses were also refurbished to a very high levelfrom top to bottom. The architect specified the same bricks for the two extensions, as they had to work together aesthetically, but otherwise the designs were quite different.

The larger project involved lowering the floor to gain more ceiling height in the new extension. The clients opted for a bespoke kitchen, designed and hand-built by Get Turner, with a distinctive bright copper trim. To link inside with outside, the polished concrete floor was extended from the kitchen into the garden, separated by large sliding glass doors set into an asymmetric slate surround. Additional space was created by going up into the eaves to give the bedrooms high, pitched roofs. Bespoke built-in storage upstairs finished off the sleek, uncluttered design running through the whole house.

Next door, the hallway was removed to enlarge the living room, and the kitchen extension was designed to let in as much natural light as possible. The flush, white bespoke kitchen units (again designed and built by Get Turner), pale Quartzite worktops and splashback, white decor and high-spec white resin floor combined with the large expanses of glass, created a wonderfully light, spacious feel. Additional space and light were gained by reconfiguring the first floor, enlarging the second bedroom and adding a skylight to the landing.