Hackney, E2

Location:
Property:
Project:
Duration:

Hackney, E2
4-bedroom terraced house
Single-storey kitchen extension, garden re-design
6 months

Having lived in their tall, narrow house for over 20 years, these clients decided to re-design the ground floor themselves to add some much-needed living space.

The kitchen/diner extension was built using a timber frame, so no foundations were needed. A set of 5-metre-wide sliding glass doors was installed to flood the extension with natural light, virtually merging the airy inside space with the patio garden outside. The Sedum roof covering the extension was chosen to enhance the structure both aesthetically and environmentally, with green benefits such as water absorption, insulation and energy reduction.

The clients designed a truly unique kitchen, using architectural salvage supplier Retrouvius to source units that originally housed exhibits in a London museum. They added a thin black Corian worktop, encaustic geometric tiles and a stunning walnut cooker hood which was designed and hand-made by Get Turner MD, Mark Turner.

Outside, a mix of different materials and clever use of space has created a garden that is both functional and visually-exciting. The frosted glass balustrade and glass-roofed, timber-framed veranda respectively provide privacy and shelter without losing light. The marble-topped barbecue area has built-in storage cupboards made from reclaimed decking, and encaustic floor tiles, blue glazed wall tiles and Moroccan-style red wall tiles add splashes of colour. The distressed copper barbecue splashback, copper guttering and copper cubed table add striking metallic elements to the design. The garden is finished off with an array of plants and flowers that bring it all to life.

This project is a great example of how, with a combination of creative flair and astute sourcing of materials, you can achieve a stylish, unique design exactly to your own taste.