Lenthall Road, E8

Location:
Project:
Designer:
Duration:
Value:

Lenthall Road, E8
Rear extension and energy-efficient refurbishment
Kristina Mikas
5 months
£300,000

“Get Turner are a fantastic example of a building company who genuinely strive to do the best work they can. There is an evident passion for the work they do and this translates into built form. They have a positive, can-do approach and excellent problem-solving ability, displayed by all of the team. They were able to think outside-the-box to come up with solutions which greatly improved and contributed significantly to the built end result.”

Client, Lenthall Road

As well as finding a balance between contemporary and traditional design for the work on their Victorian house, designer Kristina Mikas and her husband were strongly committed to using the very latest eco technologies to improve its energy efficiency.

Kristina’s design vision was to improve the relationship between the living areas and their connection to the outside space. We built a 2-storey rear extension and a single-storey side extension, and the existing rooms were given new windows and doors that let in more natural light and seamlessly connected the old parts of the house to the new. The use of striking green glazed bricks to the curved exterior of the new rear extension also connected and formed a continuation of the greenery of the surrounding gardens.

Energy-efficiency ran through the whole project, with the installation of thick insulation to the old Victorian walls, floors and roof; an underground rainwater-harvesting tank; a mechanical ventilation heat recovery system; a green sedum roof, and the recycling of as many materials as possible.

Kristina’s other key criterion was to employ local contractors, and she selected Get Turner as her building contractor through a competitive tendering process. Admittedly, some elements of the work proved a challenge – we were using several new technologies and products for the first time, and laying custom-made, glazed bricks on a curve was a complicated procedure.

Ultimately, however, this was an extremely rewarding project. We learnt a huge amount about energy efficiency and have since taken that knowledge on to other projects. We were also delighted that Kristina nominated the project for an award, which we went on to win – the Federation of Master Builders 2012 Energy Efficiency Award for London.